Mark de Vos - Goboony

Elke maand vragen we bekende en minder bekende ondernemers naar hun kijk op PR. Hoe doen zij het? Deze maand spraken we met Mark de Vos. Hij is mede-oprichter van Goboony, een deelplatform waarbij je direct een camper bij particuliere campereigenaren kan huren.

1. Kun je jezelf nog even kort voorstellen: wie ben je en wat doe je?

“Hoi! Ik ben Mark de Vos, oprichter van Goboony. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer, maar ik woon inmiddels alweer bijna 20 jaar in Amsterdam samen met Meike en onze twee zoontjes Jim en Loïc.”

2. Hoe zorgen jullie ervoor dat Goboony zichtbaar is en klanten jullie weten te vinden?

“Goboony heeft een marketingteam dat bezig is met online advertising, SEO, social media. Ook offline marketing komt aan bod. Verder werken we vooral samen met reisbloggers/influencers.”

3. Hebben jullie een PR-strategie? Zijn jullie er bewust mee bezig?

“De focus op PR is niet altijd even sterk. Nu zijn we er sinds een tijdje weer volop mee bezig. Daarbij krijgen we hulp uit een aantal hoeken. Het is een proces van vallen en opstaan en met ons jonge team leren we iedere dag weer wat nieuws.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Goboony (@goboony) op


4. Doen jullie ook als ‘ondernemers’ en ‘Co-owner en CEO’ aan PR? Of proberen jullie alleen Goboony als bedrijf in de media te krijgen?

“We focussen op beide. Soms gaat het over mijn compagnon Foppe of mij, soms over Goboony. Zo is er op nu.nl een artikel verschenen over mij met als titel ‘Mijn vaste ritueel is de kinderen naar school brengen’, maar is daar ook een publicatie geweest over het camper delen zelf.”

5. Hoe hebben jullie het PR-wise aangepakt toen Goboony begon?

“We hebben toen vooral gemerkt dat onze creation story veel aandacht kreeg. Foppe en ik hebben elkaar ontmoet tijdens een camperreis door Nieuw-Zeeland. Eenmaal thuis heb ik een camper aangeschaft, maar omdat ik het zonde vond dat ‘ie zoveel stil stond wilde ik hem gaan verhuren. Zo ontstond het idee van Goboony. Ik heb Foppe zijn hulp ingeschakeld en toen we ontdekten dat er in heel Europa 2 miljoen campers 48 weken per jaar stil staan, moest het idee werkelijkheid worden. Dit verhaal is o.a. verschenen in de Telegraaf en op BNR. Nu vier jaar later merken we overigens dat dit nog steeds een bijzonder verhaal is dat vaak aangehaald wordt.”

6. Wat is jullie grootste mediapublicatie so far? Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“In België zijn we in het nieuws geweest bij VRT. We zijn twee keer in het journaal verschenen, kwamen op de radio en er werd een nieuwsartikel gepubliceerd. Dat was erg tof. We hadden hen eerder eens een persbericht gestuurd, maar toen hebben we niks vernomen. Een paar maanden later zochten ze contact met ons.”

.

7. Grootste PR-faalmoment en wat jullie ervan leerden?

“Echt een faalmoment hebben we niet gehad. Misschien wel een leermoment is dat we PR in het begin verkeerd hebben benaderd. We zagen PR wel echt als doel in plaats van een methode om een doel te behalen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Goboony (@goboony) op


8. Van welke mediapublicatie dromen jullie nog? Welk medium mag jou wakker bellen?

“Het zou fantastisch zijn als we bij Pauw kunnen laten zien dat jij en ik heel dichtbij huis, samen met onze vrienden of gezin, een fantastisch avontuur in de natuur kunnen beleven door een roadtrip met een camper te maken. En daarbij uitleggen dat het absurd is dat er in heel Europa jaarlijks nog steeds 200.000 campers geproduceerd worden terwijl er al 2 miljoen klaar staan om mee op pad te gaan.”

9. Welk PR-middel vinden jullie het fijnste om in te zetten? En welke past helemaal niet bij jullie?

“In blogs schrijven en social media hebben we de meeste ervaring. Goede persberichten schrijven is zo’n ding dat we met vallen en opstaan leren. We hebben een aantal gastblogs geschreven maar dat zou misschien nog wel meer kunnen. Evenals interviewpitches doen.”

Mark de Vos in het kort:

  • Leeftijd: 47
  • Gaafste publicatie tot nu toe: vier publicaties op/in het Belgische VRT
  • Instagram: @goboony
  • Website: Goboony.nl