jan-govert van gils

Elke maand vragen we bekende en minder bekende bedrijven naar hun kijk op PR. Hoe doen zij het? Deze maand spraken we Jan-Govert van Gilst, de oprichter van Vibers. Zij planten olifantsgras en verwerken de vezels voor de vervaardiging van bioplastic, papier en beton.

1. Kun je jezelf nog even kort voorstellen: wie ben je en wat doe je?

“Op persoonlijke noot: ik ben 51 jaar en woon in Hellevoetsluis. Tijdens een reis door Borneo, bijna tien jaar geleden, zag ik veel palmolieplantages en zwervend plastic. Tachtig procent van het regenwoud op Borneo was gekapt. Dat vond ik verschrikkelijk, daar moest ik iets mee doen. Na denkwerk kwam ik uit bij een nieuwe grondstof voor verpakkingen en materialen. Want door het gebruik van de huidige grondstoffen wordt er elders een complete leefomgeving vernietigd. Bij thuiskomst nam ik ontslag bij de gemeente Rotterdam waar ik als ICT’ er werkte. Ik schreef een businessplan en won een wedstrijd en 50 duizend euro om te investeren. Daarvan plantte ik een eerste perceeltje olifantsgras. Ik had nog geen eindproduct en ben gewoon begonnen.”

2. Hoe zorg jij ervoor Vibers zichtbaar is, en partners of bedrijven jou weten te vinden?

“Dankzij nieuwsartikelen over Vibers benaderden allerlei partijen ons. We hebben nooit echt aan acquisitie hoeven doen. Een tijd terug zeiden een collega en ik gekscherend: “We hoeven zelf niet te bellen, we worden alleen maar gebeld.” Daar waren we ontzettend trots op. Vervolgens hebben we geanalyseerd wíe ons belde. Dat waren partijen met een vraag waar wij nog niet helemaal klaar voor zijn. Bijvoorbeeld een enorm prijsgedreven supermarkt als Albert Heijn. Dan past bijvoorbeeld Ekoplaza, die een duurzame strategie heeft, op dit moment beter”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jointhevibe (@hallovibers) op

3. Heb je een (soort van) PR-strategie? Ben je er bewust mee bezig?

“Nee eigenlijk niet, aandacht voor Vibers overkomt ons. Journalisten benaderen ons. Maar ik ben altijd blij als ik gebeld en gevraagd wordt en ons verhaal mag delen. Ik sta er ook bij stil dat we een goed en actueel verhaal hebben. Dat deel ik graag op een inspirerende wijze op congressen, waar ik voor word gevraagd. Ik wil laten zien dat er een alternatief is voor plastic. Dat wat wij doen, impact heeft. En ik hoop dat dit verhaal veel mensen aanspreekt, aanzet en aanmoedigt. Een congres zoals vorige week tijdens de Dutch Design Week, daar ga ik graag heen. Die zaal is gevuld met ontwerpers. En bij ontwerpers begint het: zij kiezen het materiaal waar het product straks in wordt ingepakt.”

Dus eigenlijk ben je juist heel erg bezig met zichtbaarheid en PR?

“Eigenlijk ben ik misschien wel onbewust bekwaam, haha.”

4. Hoe heb je het PR-wise aangepakt toen je Vibers lanceerde?

“Ik ben gewoon begonnen, met vallen en opstaan. Ik was toen nog geen doorgewinterde ondernemer, maar ik wist vanuit mijn hart: ik wil wat veranderen. Zo ben ik mee gaan doen aan prijsvragen en symposia. Waaronder TEDxAmsterdam in 2011 en 2013. Daar ben ik tot twee keer toe in de finale beland. Dat is opgepikt door de pers en van daaruit is het gaan lopen. Radio 1 belde voor het programma Dit is de dag met Thijs van de Brink. Journalisten van kranten benaderden mij. Ik werd bij Sophie Hilbrand op TV gevraagd voor Nederland wordt Groen.

Het hele proces met Vibers, van idee tot nu, is niet allemaal vanzelf gegaan, het lijkt nu een groot succesverhaal. Er zijn genoeg tegenslagen geweest, bijvoorbeeld door wet- en regelgeving. In 2010 was duurzaamheid nog een beetje geitenwollensokken begrip. Pas het laatste jaar merken wij dat de industrie het ziet als een strategisch onderwerp. Zonder duurzaamheid kun je niet overleven.”

5. Wat is de grootste mediapublicatie so far? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“We stonden in De Volkskrant, het Algemeen Dagblad en allerlei regionale kranten. Vaak word ik benaderd als er bijvoorbeeld op een nieuw stuk olifantsgras is geplant. Meedoen aan TEDx was wel een bewuste keuze. Daar zitten allerlei mensen in de zaal die opstaan en zeggen ‘ik ga je helpen’. Dat opent echt deuren. Ik zit soms aan tafel met mensen bij bedrijven waar we anders nooit zouden binnenkomen.”

6. Wat is jouw grootste PR-faalmoment, of ‘leermoment’?

“Mijn leercurve was heel steil en ik leer iedere dag heel veel. Maar ik heb nog nooit gedacht: wat zeg ik nu. Ik vertel het verhaal zoals het is en vind alles eigenlijk alleen maar leuk en ben altijd enthousiast om ergens te verschijnen. Alleen maar gezonde spanning!”

7. Van welke mediapublicatie droom je nog? Welk media mogen jou wakker bellen?

“Misschien nog iets binnen de TED wereld. Twee keer een finaleplek was mooi, maar ik zou het verhaal ook wel eens in Californië willen delen. Dat lijkt me wel wat.”

8. Welk PR-middel vind jij het fijnste om in te zetten? En welke past helemaal niet bij jou?

“Dat willen we verder gaan ontwikkelen. Social media is voor nu heel handig als er updates zijn of als we ergens spreken. Wanneer we straks de materialen uitontwikkeld hebben en ze liggen volop in de winkel, gaan we kijken naar het verder onder de aandacht brengen.”

Jan-Govert van Gils in het kort:

  • Leeftijd: 51
  • Gaafste publicatie tot nu toe: Volkskrant en TEDxAmsterdan
  • Instagram: @hallovibers
  • Website: Vibers.nl