PR-strategie

A goal without a plan is just a wish… Zorg dus voor een goede PR-strategie als je in de media wilt komen, want zonder een goed plan ben je vooral met hagel aan het schieten en onnodig tijd kwijt. Deze vijf punten wil je zeker meenemen!

Wat is een PR-strategie?

Een PR-strategie is jouw plan voor de lange termijn. Op de lange termijn wil jij jezelf terug zien in relevante media. Jouw naam en die van jouw bedrijf schitteren in kranten en tijdschriften, of worden genoemd op een blog of in een podcast. Net wat relevant is voor jouw bedrijf! In een PR-strategie beschrijf je welk doel jij wilt behalen, en hoe je dit gaat doen. Hiervoor is het goed om een aantal punten zeker mee te nemen. 

  1. Wat zijn ‘jouw’ focusonderwerpen?
  2. Wie is jouw doelgroep?
  3. Welke media passen hierbij?
  4. Welke insteken kan je bedenken?
  5. Wanneer pitch je welke insteek bij welk medium?

1. Hoe wil je bekend staan?

De eerste vraag die we stellen bij het opstellen van een PR-strategie voor een nieuwe klant: hoe wil je bekend staan? Oftewel: bij welke onderwerpen moet men straks direct aan jou denken? Wij willen natuurlijk bekend staan als PR-bureau. Bij het onderwerp PR moeten mensen meteen aan Snappr denken. Althans, dat hopen we. Persbericht nodig? Expertstatus opbouwen? Medialijst samenstellen? Hopelijk linken mensen deze vragen als eerste aan Snappr. Hetzelfde wil jij natuurlijk voor jouw business. Hoe wil jij bekend staan? Dat is de basis van jouw PR-strategie. Als je deze vraag niet kan beantwoorden, krijg je van ons geen groen licht om de media te benaderen.

Tip: maak het niet te complex. Als je begrijpelijk aan je oma kan uitleggen wat jij of jouw bedrijf doet, dan zit je goed! Journalisten moeten in één zin weten wat ze aan je kunnen hebben.

2. Bij wie wil je bekend staan?

Jouw doelgroep moet straks direct aan jou denken als ze een bepaald vraagstuk hebben. Maar ieder ander persoon hoeft dit niet per se. Kortom, je wilt bekend staan bij de juiste mensen. Je wilt een reputatie opbouwen bij jouw doelgroep! Het heeft geen zin om bekend te zijn bij de verkeerde mensen. Niet iedereen hoeft jouw naam te kennen. Zolang jouw doelgroep dat maar wel doet. Heb dus scherp voor ogen wie je wilt bereiken met de free publicity die je straks krijgt.

Tip: maak het concreet. Wie is jouw ideale klant? Omschrijf jouw doelgroep zo specifiek mogelijk, dan weet je tegen wie je het hebt. Een belangrijk onderdeel van jouw PR-strategie.

3. Welke media zijn voor jou relevant?

Wij geloven heilig in relevante PR. Alleen als je in relevante media komt, ga je resultaat zien. Dit heeft alles te maken met de doelgroep en jouw focusonderwerpen. Wanneer je niet over jouw expertise kan praten, en je je niet richt op jouw doelgroep, dan heeft publiciteit weinig zin. PR gaat je dan niet veel opleveren. Je gaat dan namelijk bekend staan om de verkeerde dingen bij de verkeerde mensen. Om bekend te gaan staan om de juiste dingen, bij de juiste mensen, moet je de juiste media benaderen. 

De juiste media voor jou zijn media die schrijven over (o.a.) jouw expertise en zich richten op jouw doelgroep. Neem deze media op in jouw medialijst, ook dat moet een belangrijk onderdeel van je PR-strategie zijn. Hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit! Groter is absoluut niet altijd beter.

4. Wat is jouw mediawaardige verhaal?

Jouw expertise is niet direct mediawaardig. Jouw producten of diensten zijn dat zeker niet. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Sommige bedrijven zijn zo ludiek dat de media er direct opduikt. Dat gebeurt vaak bij de lancering. Daarna (en bij de meeste bedrijven sowieso) komt het vooral neer op een mediawaardig verhaal. Een onderwerp is niet meteen een verhaal. Journalist Floor schreef er een goede gastblog over. Wat jouw mediawaardige verhaal is, hangt af van de actualiteit. Welke trends en ontwikkelingen spelen er? Waar kan jij met jouw expertise op in haken? Waarom is jouw bedrijf juist nu relevant?

Vind je het lastig om dit voor jouw bedrijf te bedenken? We denken graag met je mee over je PR-strategie!

5. Timing is key: de planning

PR valt of staat met actualiteit. Als je op dit moment niet relevant bent, kom je niet in de media. Timing is dus key. Daarom denken we graag mee met jouw PR-planning. Wanneer pitchen we welk verhaal bij welk medium? Dit komt altijd aan bod als we een PR-strategie maken. Het ene onderwerp leent zich simpelweg beter voor een bepaald seizoen, en op bepaalde gebeurtenissen moet je gewoon snel inhaken. Dat is de reden dat we graag witruimte over laten in onze PR-planning. Zo is er genoeg tijd om in te haken op de actualiteit. Dit noemen we news jacking. Een goed PR-bureau houdt hier altijd rekening mee.

Wil jij liever exact weten welke pitch we wanneer uitsturen? Ontvang jij het liefste een waterdichte planning van ons voor het hele jaar? Dan moeten wij je teleurstellen. In de media komen draait om relevantie en actualiteit. Het gaat immers om nieuws. Nieuws kan je niet altijd plannen.

In vijf stappen naar jouw PR-strategie

Wanneer je weet hoe je bekend wilt staan, bij wie, welke media daarvoor relevant zijn, welke mediawaardige verhalen je kunt vertellen en wanneer je die kunt pitchen, dan staat jouw PR-strategie. Maak het niet moeilijker dan het is! Een goed begin is het halve werk. De rest van het werk is vooral een kwestie van doen. Ga de media benaderen en kijk hoe ze reageren. Daar leer je het meeste van.

Geen idee welke journalist je per medium moet benaderen en hoe je aan contactgegevens van de media komt? Check dan onze blog over medialijsten. Overigens hoef je je hier geen zorgen om te maken als je jouw PR aan ons uitbesteedt. Wij maken op basis van de PR-strategie altijd de medialijst voor onze klanten. Alles uit handen laten nemen? Check deze pagina voor meer info.