gratis publiciteit

Om ons heen krijgen we gigantisch veel prikkels te verwerken. Wat verdient onze aandacht en wat niet? Hoe zorg je dat je met free publicity de nieuwsgierigheid van je doelgroep wekt? Laat dat nou helemaal ons ding zijn, want PR is all about free publicity. We geven je 13 voorbeelden van free publicity waar je meteen mee je de slag kunt.

Wat is free publicity?

Free publicity, ook wel bekend als earned media, verwijst naar publiciteit die je krijgt zonder directe betaling of sponsoring. Anders gezegd: free publicity is gratis reclame voor jouw product, dienst of merk. Free publicity komt geloofwaardiger over bij je (potentiële) klanten omdat het een onafhankelijke bevestiging is van de kwaliteit en relevantie van je bedrijf.

Free publicity krijg je door positieve mond-tot-mondreclame, door nieuwswaarde te creëren of door een goed achtergrondverhaal te vertellen. Zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, krijgt jouw dienst of product positieve aandacht. En dat wil je!

Free publicity voorbeelden

Je herkent het zelf vast ook wel: je koopt een nieuw product, probeert het uit en het overtreft je verwachtingen. Vol enthousiasme vertel je erover aan je vrienden, ouders en buren. Het bedrijf heeft er niets voor hoeven doen om jou zover te krijgen. Uit eigen beweging motiveer jij anderen om datzelfde product aan te schaffen.

 

Een ander free publicity voorbeeld is als je een nieuw, interessant product of dienst lanceert waar mensen over gaan praten, zoals Apple deed met de Vision Pro. Het derde voorbeeld van free publicity gaat niet over je product of dienst, maar over jou. Zorg ervoor dat mensen jou en je organisatie leren kennen, zodat ze meer over je te vertellen hebben. Zoals het nieuws dat de oprichter van Patagonia al zijn winst weggaf aan het goede doel.

Zelf je free publicity beïnvloeden

Free publicity in de media

 

Positieve aandacht, wie wil dat niet? Je kunt niet helemaal bepalen wát mensen over je zeggen. Gelukkig kun je het wel beïnvloeden. Bijvoorbeeld op events, (social) media of vanuit jezelf. Gebruik daarvoor deze manieren in de media:

1. Persbericht schrijven

Het persbericht is het bekendste middel voor free publicity. Het doel van een persbericht is de media op de hoogte brengen van jouw nieuws, in de hoop dat zij er iets over publiceren. Volg je deze 9 stappen voor het schrijven van een goed persbericht, dan wordt jouw persbericht zeker gepubliceerd en levert dus gratis publiciteit op.

2. Nieuwsbrief versturen

Een nieuwsbrief is een ideale manier om zichtbaar te zijn. Mail is zeker niet dood! Sterker nog, het middel wordt weer volop gebruikt om relevant te blijven. Vul deze met allerlei tips en nieuwtjes, aangevuld met wat call-to-actions en de ontvangers klikken zó door naar jouw site waar je ze natuurlijk weer doorverwijst naar je diensten of producten.

The Selfmade Summit

The Self-Made Summit

3. Interviews houden

Een van de beste en meest relaxte manieren om free publicity te krijgen: geïnterviewd worden. Dit kost je zelf relatief weinig moeite en het is enorm geloofwaardig. Tijd om te gaan pitchen! Ga op zoek naar rubrieken bij bepaalde media of speel in op de actualiteit door te ‘news jacken’. Dit houdt in dat je het hebt over het nieuws, maar dat je je eigen product of dienst in je verhaal verwerkt.

4. Genoemd worden in een artikel

Een van de fijnste manieren van free publicity is als je wordt genoemd in andermans artikel. Misschien zelfs zonder dat je het door had. Hoe fijn!? Je bent hierdoor goed vindbaar voor journalisten. En het zorgt ervoor dat je doelgroep je leert kennen.

5. Bloggen en vloggen

Deze 2 categorieën heb je zelf in de hand. Je bepaalt zelf wat je neerzet en hoe je dat doet. Deel je video’s op LinkedIn, daar wordt het nog niet zo vaak gedaan. Zo val je extra op. Spannend? Begin dan met Instagram Stories. Dan zijn je video’s na 24 uur weer weg. Maak content die mensen willen delen. Misschien ga je wel viral!

6. Gastbloggen

Wanneer je mag bloggen voor een mooi medium, noemen we dit gastbloggen. Een voorbeeld van onze free publicity is dat wij voor Frankwatching bloggen. Dit levert ons bereik, bekendheid en autoriteit op. Veel online magazines staan open voor gastblogs. Een ideale manier om je expertise te delen.

7. Een interviewrubriek starten

Denk ook eens aan het interviewen van andere ondernemers. Dat geeft extra diepte aan je blog en de interviewkandidaten zullen ook vol trots het resultaat via hun eigen kanalen delen. Dubbele publiciteit!

8. Social media inzetten

Je eigen social media-kanalen vallen onder owned media. Zonder dat je geld uitgeeft aan advertenties, verhoog je je zichtbaarheid door hier regelmatig te posten. Je bent hier niet afhankelijk van anderen. Behalve dan van het algoritme van de social media. Je blijft met je posts top of mind bij je doelgroep.

9. Een influencer over je laten posten

Een influencer is een autoritair persoon. Ze hebben veel volgers/fans en daardoor veel mensen die huh waarde-oordeel kopiëren. Vind een influencer die past bij jouw merk past en stuur je product op. Hier kan de influencer dan een foto of filmpje van maken en jouw merk noemen. Zorg ervoor dat de deal gelijkwaardig is, anders staat er alsnog budget tegenover!

Free publicity op een evenement

Events zijn ook ideaal om meer van jezelf te laten zien én te horen. Dit zijn free publicity voorbeelden voor events:

1. Spreken op een event

Letterlijk je podium pakken levert gegarandeerd publiciteit op. Je bereikt een zaal vol mensen en wordt gezien als thought leader. Kies relevante evenementen uit en vergroot zo je naamsbekendheid. Bekende sprekers krijgen zelfs betaald om op het podium te staan. Al ben je als beginneling natuurlijk al blij met de bijkomende free publicity.

2. Je naam noemen in een volle zaal

Ook al ben je geen spreker op een evenement, laat wel je stem horen. Stel altijd een vraag en benoem dan wie je bent. Met deze free publicity sla je 2 vliegen in 1 klap: je krijgt antwoord op je vraag en mensen leren je kennen.

3. Netwerken op een event

Je zichtbaarheid vergroten kan gemakkelijk online. Maar vergeet ook zeker offline niet. Ook in ‘de echte wereld’ liggen veel kansen om jezelf te laten zien. Neem nu een standaard event of netwerkborrel. Iedere keer dat je je naam en bedrijf kunt noemen is er een. Misschien ben jij de dan eerste aan wie ze denken als ze ooit een dienst of samenwerking nodig hebben.

4. Zelf een (pers)event organiseren

Een persevent is een uitgelezen kans om de pers bekend te maken met een nieuw product of een nieuwe dienst. Bij een persevent kun je aan verschillende dingen denken, zoals een perslunch, een -diner of een -tripje. Of geef een kijkje achter de schermen.

Er zijn genoeg manieren om de pers te ontmoeten en kennis te laten maken met jouw bedrijf zodat zij daarover publiceren. En je hebt gelijk een goede reden om een persbericht uit te sturen.

Ideeën voor bijna free publicity

Free publicity vergt weinig moeite. Al moet je wel tijd investeren. Sommige free publicity manieren zijn bijna gratis. Maak merchandise en stuur dit op naar klanten en werknemers als cadeau. Denk aan een pen of notitieboek met je merk. Of zelfs aan je logo op een tas of shirt. Tada, een leuk cadeau voor hen en free publicity voor jou!

Een goede PR-stunt kan viral gaan en zich als een olievlek over het internet verspreiden. Door middel van een ludieke actie die inhaakt op de actualiteit, bereik jij jouw doelgroep op een unieke en positieve manier die blijft hangen. Al met een klein budget kun je een humoristische PR-stunt maken. Dat kan online en offline.

Bonus: free publicity krijgen door klanten

Als je een beetje bekend bent met marketing, heb je vast wel eens gehoord van social proof. Het is veel meer waard als een ander iets positiefs over je merk vertelt, dan wanneer jij het doet. ‘Advertising is saying you’re good, PR is getting someone else to say you’re good’. Dus verzamel alle reviews en deel ze op je socials, je website en in je nieuwsbrief. 

Handen uit de mouwen voor free publicity

Het hele idee van free publicity is dat je er zo min mogelijk voor hoeft te doen. De 13 voorbeelden geven je handvatten zodat je toch weet waar je moet beginnen. Heb je hulp nodig of vragen over PR? Stel ze dan aan ons!