free publicity

In de wereld van PR is timing alles. Een persbericht op een verkeerd moment en je loopt imagoschade op. Andersom kan ook, inhaken op het juiste moment en je krijgt veel aandacht van consumenten. Daarom is een persbericht onder embargo versturen een vaak gekozen optie door PR-bureaus. Wat is onder embargo precies? En is het handig om juist wel of niet onder embargo te versturen?

Onder embargo betekenis

Het woord embargo komt van het Spaanse woord embargos. Dat betekent beslaglegging of blokkade. Een embargo persbericht houdt in dat jij als bedrijf of je PR-bureau aangeeft dat het persbericht pas op een bepaald moment in de media verspreid mag worden. Meestal weet alleen een selecte groep mensen, vaak journalisten, de inhoud van het persbericht.

Te vroeg naar buiten brengen

Een persbericht onder embargo versturen is een afspraak dat je met een journalist maakt. En hoewel het fijn is als de journalist zich aan de afspraak houdt, zitten er geen consequenties aan als de journalist toch eerder publiceert. Althans, een persbericht onder embargo geeft geen juridisch recht. De samenwerking verloopt in de toekomst er misschien wel anders door.

De voordelen van een embargo persbericht

Een persbericht onder embargo plaatsen heeft zo zijn voordelen. Stel je voor dat je een nieuw revolutionair product hebt. In plaats van dat je het nieuws daarvan beetje bij beetje verspreidt, is het grootser om het bericht in 1 keer naar buiten te sturen. Zo krijgt je nieuws meer aandacht. Denk aan de manier waarop Apple een nieuwe iPhone aankondigt. Andere voordelen zijn dat je:

  • Controle hebt over de onthulling. Dit zorgt voor maximale impact.
  • Journalisten geïnteresseerd houdt. Zij houden nou eenmaal van exclusiviteit.
  • Stakeholders voorbereidt. Dat is vooral belangrijk als het persbericht onder embargo veel binnen het bedrijf in beweging brengt. 

De nadelen van een embargo persbericht

Een persbericht onder embargo uitbrengen heeft ook nadelen. Zo moet je de mediabedrijven en journalisten kunnen vertrouwen. De maximale impact is weg als ze het persbericht toch eerder verspreiden. Een lek, expres of door miscommunicatie, kan altijd gebeuren.

Daarnaast heb je de controle over je persbericht, maar niet of bijna niet over wat er extern gebeurt. Denk aan wat voor aandacht je krijgt als je als bank je positieve resultaten deelt, terwijl het land een zware economische tegenvaller te horen krijgt op dezelfde dag. Of dat je als bedrijf je product lanceert, terwijl het land opgeslokt wordt door ander nieuws. Daar gaat je aandacht.

Vind de balans

Kortom, een persbericht onder embargo versturen naar de media heeft voor- en nadelen. Je moet er, samen met je PR-bureau, goed over nadenken. Wat zijn de voordelen versus de risico’s? Op de juiste manier, maak je de grootste impact. Kom maar door met alle sales.

Embargo persbericht met Snappr

Wij snappen als geen ander dat een persbericht onder embargo wat voorbereiding nodig heeft. Gelukkig hebben we genoeg ervaring om je persbericht juist te timen. Door ons netwerk met de media, blijven de risico’s beperkt. Ook sparren over je persbericht onder embargo? Neem contact met ons op.