Snappr

We willen allemaal doorlopend nieuwe klanten. Een continue klantenstroom levert ons een stabiel, goed inkomen op. Om dit te bereiken, zul je continu top of mind moeten zijn. Of nou ja, dat wil je zijn als je doorlopend klanten wilt. In deze blog leggen we uit waarom het goed is om doorlopend aan je PR te werken als je doorlopend nieuwe klanten wilt.

Gevraagd: continu nieuwe klanten

Droom jij van een continue klantenstroom? Van een doorlopende flow van klanten? Elke maand weer een paar nieuwe leads binnenhalen?

Dan ben je vast niet verbaasd als we zeggen dat je hiervoor doorlopend top of mind moet zijn bij je doelgroep. Je doelgroep moet van je bestaan af weten, jou als expert zien en vertrouwen. Wanneer jouw potentiële klant jouw dienst of product nodig heeft, moet hij of zij direct aan jou denken. Dat zal leiden tot continu nieuwe klanten.

Continu zichtbaar zijn voor meerdere touchpoints

Hoe bereik je dit? Hoe zorg je ervoor dat je continu on top of mind bent bij je doelgroep? Dat zij je als expert gaan zien en jou gaan vertrouwen? Dan klanten jou zelf weten te vinden?

Juist, door continu zichtbaar te zijn. Potentiële klanten moeten niet om jou heen kunnen. Zij moeten op meerdere plekken van je horen en op verschillende momenten over jouw product of dienst lezen. Het liefst horen ze via via over jou of lezen ze over jou in hun favoriete magazine. Dat is waar PR om de hoek komt kijken. Als anderen over jou vertellen, is dit namelijk heel geloofwaardig. Mensen nemen iets aan van een vriend of van de media.

Bouw een relatie op

Je trouwt ook niet op de eerste date. Dus waarom zou jouw potentiële klant direct over gaan tot aankoop? Verkopen kost tijd. Dit komt omdat het tijd kost om vertrouwen op te bouwen.

 • Je doelgroep moet je leren kennen
 • Je doelgroep moet je gaan vertrouwen
 • Je doelgroep moet je echt als een expert gaan zien

Ga dus werken aan die relatie met je potentiële klant. Rome is niet in een dag gebouwd. Jouw reputatie is dat ook niet. Jouw doelgroep leren kennen, bereiken en de band opbouwen kost tijd. Neem die tijd. Don’t hurry. Je hebt geen haast. Je wilt toch scoren op de lange termijn?

Doorlopend zichtbaar zijn: hoe dan?

Moet je de hele dag op Instagram zitten om doorlopend zichtbaar te zijn? Moet je langs de deuren? Of met je hoofd op grote billboards?

Nee hoor! Gelukkig niet. Gelukkig kan je je eigen content vooruit plannen. We geloven in bloggen en social media, omdat dit gratis tools zijn waarmee je veel kennis kunt delen, nieuwe klanten kan bereiken en hun vertrouwen kan winnen. Echter, met je eigen kanalen bereik je veelal een publiek dat jou al volgt. Met ‘externe’ media bereik je juist een nieuwe, veelal grotere doelgroep. En dat is dan weer een voordeel van PR.

Hoe wel? Doorlopend PR

Doorlopend zichtbaar zijn bij een groter publiek – potentiële klanten – gaat je helpen. Door in relevante media te komen bereik je niet alleen een grotere, nieuwe doelgroep, maar bouw je ook aan je expertstatus en wek je vertrouwen. Wie in de media komt krijgt autoriteit: je wordt gezien als expert in je vakgebied. Daarnaast is het veel geloofwaardiger als anderen over jou schrijven, of als grote media jou aan het woord laten, dan dat je op je eigen kanalen ‘jezelf verkoopt’.

Dat is meteen een groot verschil tussen PR en marketing (en een groot voordeel van PR ten opzichte van marketing). Advertising is saying you’re good, PR is getting someone else to say you’re good!

Marketing en PR

Desalniettemin zijn wij niet vies van een beetje marketing. Marketing en PR gaan juist heel goed samen. Het is de ultieme combinatie! Enerzijds (gratis) in de media te komen en hierdoor een grotere, nieuwe doelgroep te bereiken en expertstatus op te bouwen. Anderzijds betaald in de (sociale) media komen, en daarmee nog meer mensen bereiken en goed kunnen meten wat werkt. Hierdoor kan je makkelijker opschalen.

Wij zijn er voorstander van om PR te combineren met adverteren en andere manieren van online marketing. SEO en PR gaan bijvoorbeeld ook hand in hand. Goed zichtbaar zijn is een ding. Goed gevonden worden is een tweede. Werk dus zeker aan je vindbaarheid in Google, dan zullen ook journalisten en potentiële klanten jou gaan vinden.

Meerdere touchpoints

Door meerdere PR- en marketingmiddelen in te zetten, creëer je meerdere touchpoints voor je doelgroep. Jouw potentiële klant ‘ziet jou overal’, op verschillende manieren. Dit versterkt jouw autoriteit en het vertrouwen in jou. Je bouwt een reputatie op. Je bent doorlopend zichtbaar. Potentiële klanten zien jou en vinden jou. Wedden dat dit ook doorlopend voor nieuwe klanten gaat zorgen?

It’s a long run

We zeiden het al: Rome is ook niet een in dag gebouwd. Er werd elke dag weer een klein stukje neergezet. Steentje voor steentje. Maar met het einddoel in het achterhoofd.

Zo kan jij ook het beste te werk gaan. Doe elke week een beetje. Verstuur een pitch naar de media. Publiceer blogs. Post op social media. Draai een advertentie. Werk aan je SEO. Door doorlopend zichtbaar te zijn, bouw je langzaam maar beetje een reputatie op. Je krijgt uiteindelijk expertstatus en bent top of mind bij je doelgroep. Conversie zal volgen: na continu zaaien is het tijd om te oogsten. Niet een keer! Als je het volhoudt – een doorlopend blijft zaaien – kan je op termijn ook doorlopend oogsten. Doorlopende PR levert je doorlopend klanten op.

Samenvatting

 • Wees continu zichtbaar
 • Kies voor meerdere kanalen en middelen
 • Houd vol
 • Kom top of mind
 • Bouw expertstatus op en wek vertrouwen
 • Blijf top of mind
 • Houd vol
 • Doorlopende PR levert je doorlopend klanten op