Verschil online en offline PR

Wat zijn de voordelen en nadelen van offline PR en online PR? Wat is het verschil tussen de twee? En wanneer kies je voor de een en wanneer voor de ander? We leggen het graag aan je uit!

Het medialandschap zag er – pak ‘m beet tien jaar geleden – heel anders uit. Hierdoor was ook het PR-werk destijds heel anders. Tien jaar geleden waren er nog amper blogs, en de blogs die er waren werden zeker nog niet serieus genomen als ‘media’. Ook social media was nog lang niet zo groot en belangrijk. We moesten het toen doen met traditionele, offline media. Oftewel: kranten, tijdschriften, radio en tv.

Nieuwe media

Hoewel ze inmiddels niet zo heel nieuw meer zijn, spreken we over nieuwe media als we het hebben over blogs, social media en de websites van kranten en tijdschriften. Eigenlijk alle online media worden als nieuwe media gezien. Anno 2018 is het vooral gek om deze nieuwe media niet mee te nemen in je PR-strategie. De nieuwe, online media maken immers een heel groot deel uit van de totale mediawereld. Bovendien kennen de nieuwe media een hoop voordelen!

De voordelen van online PR

De nieuwe media bieden talloze kansen voor online PR. Niet alleen zijn er door de internetrevolutie enorm veel (online) media bijgekomen, en heb je dus ‘meer kansen’, ook heeft online PR specifieke voordelen ten opzichte van offline PR.

De nieuwe media… dat zijn wij zelf!

Waar je vroeger voor PR afhankelijk was van derden, zoals kranten en tijdschriften, heb je dankzij online media nu je PR deels zelf in de hand. Want online media, dat zijn we zelf. Je kunt vandaag nog een blog starten of een nieuw artikel publiceren op je website. Je kunt vandaag nog viral gaan op Twitter op Facebook. Je kunt vandaag nog doorbreken op Instagram of een vlog uploaden op YouTube. You can do it!

Online PR blijft

Een ander voordeel van een online publicatie, bijvoorbeeld op een mooi online medium als VIVA.nl, is dat het blijvend is. Het fysieke, offline magazine van VIVA ligt over een week weer in de prullenbak en niemand zal meer weten dat jij erin stond (tenzij je Blendle hebt). Een online publicatie daarentegen blijft online vindbaar. Iemand die jou Google’t zal de publicatie blijven vinden.

SEO en linkjes

Online publicaties eindigen vaak hoog in de zoekresultaten van Google. Je zou kunnen zeggen dat online dus ook bijdraagt aan je SEO. Helemaal fijn is het als online media een linkje naar je website in het artikel stoppen. Niet alleen kan je dan de doorkliks naar je website meten, en daarmee een extra waarde van PR, maar ook ziet Google je site sneller staan als grote media naar jouw website linken.

Iedereen is benaderbaar

Nog een voordeel van de nieuwe, online media: iedereen is opeens benaderbaar. Waar je vroeger een journalist moest kennen bij de krant, en die vervolgens moest mailen (en heel vroeger: een brief sturen) of bellen, kun je nu makkelijk online in het colofon kijken wie er bij een krant werkt en diegene benaderen via meerdere wegen. Een mailtje kan altijd, maar via social media is contact nog veel sneller gelegd. Ook handig als je geen e-mailadres kan vinden!

Kiezen voor offline of online PR?

Waarom kiezen als het ook allebei kan? Wij adviseren onze klanten bijna altijd om zowel oude, offline als nieuwe, online media te benaderen. Met een combinatie heb je dubbel prijs! En de oude, offline media hebben ook zo hun voordelen.

Voordelen van offline media

Tot voor kort werden online media niet erg serieus genomen. Dat terwijl online PR zoveel voordelen kent! Nog steeds is het zo dat offline, oude, traditionele of print media (geef het een naam) van onschatbare waarde zijn. Letterlijk. In tegenstelling tot online media kan je niet goed meten hoeveel mensen een offline artikel daadwerkelijk lezen. Maar de waarde die mensen aan offline media toekennen is ongekend. De traditionele media hebben simpelweg status. Het is toch kicken als je jezelf in een papieren krant of tijdschrift ziet staan!

Oude of nieuwe media benaderen

Of je kiest voor oude media, nieuwe media of een combi, hangt af van jouw focus en doelgroep. Wie wil je gaan bereiken en over welk onderwerp? Welke media schrijven voor die doelgroep en over die onderwerpen? Als dat offline media zijn, benader je die. Zijn het online media, dan zet je die op je medialijst. Vaak zal het een combinatie zijn, zoals hierboven al kort besproken. Verder is er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wat betreft offline en online PR.

Beperkt ruimte

In oude media is er altijd maar beperkt ruimte aanwezig. Het internet is oneindig groot, maar een krant of tijdschrift heeft maar een x aantal pagina’s beschikbaar. Je mag blij zijn als je ergens op een kwart A4’tje belandt!

Vooruit werken

Wie offline PR wil, moet rekening houden met de planning van de oude media. Tijdschriften werken vaak zo’n drie maanden vooruit, dus wees er op tijd bij als je op een bepaald moment in de offline media wilt komen. Kranten werken vaak juist last-minute, evenals radio en tv.

Conclusie: offline vs. online PR

Onze conclusie: offline media hebben vaak een heel goede reputatie, je scoort punten als je kunt zeggen dat je bijvoorbeeld in De Volkskrant of LINDA hebt gestaan. Maar op de lange termijn zul je waarschijnlijk meer aan online PR hebben. Online content verdwijnt niet in de prullenbak en blijft lange tijd vindbaar. Bovendien kom je ‘makkelijker’ in online media omdat er meer ruimte en flexibiliteit is.

Beeld: Shutterstock