Baby Exchangerie

Elke maand vragen we bekende en minder bekende bedrijven naar hun kijk op PR. Hoe doen zij het? Deze maand spraken we Julie Munneke, founder van Baby Exchangerie, een leaseplatform voor babyproducten. Voor een vast bedrag per maand leasen klanten alle producten die ze nodig hebben. Zo maakt Baby Exchangerie de babyuitzet op een laagdrempelige manier circulair. Hoe doen zij hun PR?

1. Kun je jezelf nog even kort voorstellen: wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Julie Munneke, founder van Baby Exchangerie. Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje vroeg ik me af of een babyuitzet echt zoveel geld en tijd moet kosten. Je gebruikt de uitzet eigenlijk maar zo kort en bij een tweede kindje blijk je vaak toch net weer andere extra dingen nodig te hebben. Ik wist: dat moet anders kunnen. En duurzamer. Bij Baby Exchangerie huur je voor een vast bedrag per maand alle producten die je nodig hebt. Zodra je het niet meer gebruikt, lever je het weer in.

Sinds juni 2019 is het bedrijf live. Hiervoor werkte ik acht jaar in vast dienstverband bij Ahold dus omschakelen naar ondernemer was even wennen. Ik heb negen maanden gehad om me goed voor te bereiden op de lancering van Baby Exchangerie en ik ben erg blij dat ik de knoop heb doorgehakt.”

2. Hoe zorg jij ervoor dat Baby Exchangerie zichtbaar is, en partners of bedrijven jou weten te vinden?

“Vanaf december hebben we actief de pers benaderd. Dat wil zeggen: persberichten uitsturen en die ook actief opvolgen. Vooraf heb ik goed uitgezocht welke journalisten schrijven over aan ons gerelateerde onderwerpen, zoals baby’s, maar ook duurzaamheid en startups. Daarbij keek ik ook naar de doelgroep die de journalisten en media bereikt: sluit dat aan bij wie wij willen bereiken?
Ouders zijn onze belangrijkste doelgroep. Daarom hebben we naast reguliere media ook bloggers en influencers die hierbij aansluiten benaderd. En sommigen hebben mij zelf benaderd! We kijken nu of we een samenwerking met hen kunnen opzetten.”

3. Heb je een PR-strategie? Ben je er bewust mee bezig?

“Het opbouwen van contacten en relaties aangaan met journalisten en die onderhouden is essentieel, heb ik geleerd. Daarnaast heb ik er vanaf de start bewust voor gekozen om op alle (social) kanalen flink zichtbaar te zijn met een duidelijke stijl en goede content om zo een community te bouwen. Ook hebben we een presskit op de site met goed beeldmateriaal. Een professionele uitstraling is heel belangrijk.”

4. Hoe heb je het PR-wise aangepakt toen je Baby Exchangerie lanceerde?

“Voor het uitsturen van de persberichten in december hebben we dus veel voorwerk gedaan waardoor we iedereen heel persoonlijk konden benaderen. Echt met een persoonlijk verhaal, toegespitst op de journalisten en de media waar zij voor schrijven. Daarbij dachten we ook mee over de insteek van het eventuele verhaal. Waarbij we suggesties deden over in welke vorm en op welke pagina’s het verhaal zou passen. We maakten het de journalisten zo makkelijk mogelijk. Na het eerste contactmoment hebben we actief gepolst of ze het bericht hebben gelezen.

Editie NL benaderde ons na het ontvangen van het persbericht. Na de uitzending zag ik onze traffic in Analytics meteen enorm omhoogschieten. Soms is het lastig om te verklaren waar onze conversie nu echt vandaan komt.”

5. Wat is de grootste mediapublicatie so far? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Dat is Editie NL. Omdat het landelijke tv is, zij hebben een enorm bereik. Ze hebben er een heel mooi item van gemaakt door een moeder te interviewen die net voor heel veel geld allerlei nieuwe spullen had gekocht. Ze liet voor de camera zien wat ze allemaal in huis had gehaald en besefte dat ze van hetzelfde geld ook een studie had kunnen betalen. Zo bouwde Editie NL een mooie case waarbij ze ten eerste lieten zien waarom zoveel aanschaffen niet nodig is en leasen ook goed is. Zonder dat wij daar teveel moeite voor hebben gedaan.”

6. Wat is jouw grootste PR-faalmoment, of ‘leermoment’?

“Dat zijn er twee. Ik heb ook het Financieel Dagblad benaderd met ons persbericht. Toen kreeg ik terug dat zij niet schrijven over startups. Daar had ik me beter in kunnen verdiepen. Terwijl ik die krant zelf nog wel veel lees. Maar, ik kreeg tenminste wel een reactie van ze!

Tijdens de pitch bij BNR heb ik zeker geleerd dat pitchen een vak apart is. Ik werd een dag van te voren door hen gebeld om te pitchen en dat heb ik toen aangegrepen. Halverwege de pitch viel ik even stil. Gelukkig kon ik me herpakken. Maar voor zo’n optreden van één minuut moet je echt goed voorbereiden, dat is zo voorbij. En op de radio draait het echt op je stem, je mist het non-verbale zoals op tv. Na deze ervaring kies ik in de toekomst minder snel voor radio.”

7. Van welke mediapublicatie droom je nog? Welk media mogen jou wakker bellen?

“Dat zijn er ook twee! De LINDA. omdat het een heel mooi tijdschrift is en het bij mij past. Het is niet honderd procent onze doelgroep, maar wel een groot medium. En iets zoals De Wereld Draait Door. Dat zou echt bijzonder zijn. Ik zou daar aan tafel graag ons verhaal vertellen, niet vanuit commercieel oogpunt, maar om te laten zien dat we echt de wereld willen verbeteren met Baby Exchangerie.”

8. Welk PR-middel (blogs, social, persbericht, interviewpitch, gastblog, etc.) vind jij het fijnste om in te zetten? En welke past helemaal niet bij jou?

“Social media vind ik het fijnste om mee te werken omdat je er echt een community mee opbouwt en makkelijk je verhaal kunt verspreiden. Wat dus niet per se past, is dus radio, vanwege mijn ervaring met de pitch. Je hebt mensen die verbaal zó sterk zijn en er zo een pitch uitknallen, hun antwoord klaar hebben en niet over woorden struikelen. Ik moet net wat langer nadenken over hoe ik dingen kan verwoorden en brengen.”

Julie Munneke in het kort: