Afgelopen jaren kreeg ik mijn klanten in grote magazines en online nieuwssites. Interviews of andere publicaties: zó kreeg ik het voor elkaar!

 

Wanneer ik aan de slag ga voor een nieuwe klant, vraag ik altijd wat zijn of haar ‘pr-droom’ is. Meestal is dat een publicatie in een grote krant of groot magazine. Of een mooie nieuwssite. Een paar jaar geleden zou ik hebben gezegd dat die doelen wel erg hoog gegrepen zouden zijn. En hoewel je dergelijke publicaties zeker niet de eerste maanden moet verwachten (met een klein budget en een onbekende naam) ben ik er achter gekomen dat het wel haalbaar is

 

Harpers Bazaar (Ebruze)

Ebruze in Harper’s Bazaar

 

Vaak is succesvolle pr een kwestie van een goed netwerk, een mooie klant, de juiste benadering en een portie geluk. Dat geluk zit ‘m er vooral in dat je net op het goede moment mailt. Met een beetje toeval hebben ze net nog een plekje in het magazine. De rest heb je zelf in de hand. Ook een netwerk! Dat moet je opbouwen.

Ik begon met het opbouwen van een medianetwerk toen ik als 20-jarige niets liever wilde dan bij een modeblad werken. Ik volgde alle moderedacteuren op Twitter en dat was de start van wat later mijn medianetwerk zou worden. Toen ik in april 2016 dan ook een moderedacteur benaderde voor een nieuwe klant (een modeontwerpster met een écht unieke stijl), met een authentieke, open mail over mijn klant en de vraag of ze haar misschien wilde interviewen of haar zagen passen in een ander verhaal, kreeg ik zo waar antwoord. En hoe! De redacteur kende me nog ‘van toen’, zag wat in de ontwerpster en gunde ons blijkbaar een twee pagina-groot interview met foto. Goede binnenkomer bij de klant kan ik je vertellen!

Conclusie: een goed netwerk, een mooie klant, de juiste toon en een beetje toeval

 

NOS.nl (AirHelp)

AirHelp op NOS.nl

 

In augustus 2017 begon ik als pr-adviseur voor AirHelp. Het doel? Zoveel mogelijk grote nationale nieuwsmedia halen met hun persberichten, veelal gebaseerd op mooie data over de luchtvaart. Het hoogste doel? NOS.nl. Helaas kende ik daar nog niemand, maar ik kende het kunstje inmiddels een beetje. Soms is het gewoon een kwestie van proberen. En wat vaak goed werkt is het exclusief aanbeiden van een persbericht aan een groot medium vóór het persbericht verstuurd wordt naar de rest van de wereld. Zo heeft ht medium een primeur en ben jij verzekerd van een mooie publicatie. En als een groot medum het nieuws wilt hebben, zal het daarna ook wel door de ‘kleintjes’ worden opgepakt.

Je hebt het kopje van deze alinea al gezien, dus ik zal het maar bevestigen: NOS.nl hapte en publiceerde het eerste persbericht van mijn nieuwe klant op de website. Door het dolle was ik! En mijn klant ook. Zij hadden meteen een hoge pet van mij op. En ik had mijn eigen reputatie als pr-adviseur ook weer wat verbeterd.

Conclusie: exclusief aanbieden van een goed persbericht

 

VIVA (Better Places)

Better Places op VIVA.nl

 

Veel lifestyle brands dromen van een publicatie in VIVA. VIVA is niet het grootste vrouwenblad, maar wel – al decennia – zeer populair. Het is jonger en hipper dan grotere magazines als Libelle, Margriet en VROUW. Enfin, ik benaderde VIVA met een ‘tactiek’ die ik opdeed tijdens Nomad Cruise. De tactiek houdt in dat je een gastblog schrijft (in mijn geval namens mijn klant) en hiervoor verschillende grote namen interviewt. De grote namen overtuig je om mee te doen door te zeggen dat het stuk op – in mijn geval – VIVA.nl komt, terwijl je VIVA.nl juist overtuigt met de grote namen die meedoen.

Mijn gastblog namens Better Places zou gaan over waarom grote reisbloggers kiezen voor duurzaam reizen, iets waar Better Places in is gespecialiseerd. VIVA deed graag mee. De grote reisbloggers ook. En zo kwam mijn gastblog op VIVA.nl. Dit is echt een win-win-win-win, want 1) ik ben blij want mijn stuk is gepubliceerd op VIVA, 2) de klant is blij want diens naam en business staat centraal, 3) VIVA is blij want zij hebben mooie, exclusieve content, en 4) de bloggers zijn blij want ook voor hen is dit publiciteit. Niet veel later mocht ik een tweede blog voor VIVA aanleveren. Ik had er een nieuwe mediavriendin bij!

Conclusie: de gastblog win-win-win-win

 

De Volkskrant (AirHelp)

AirHelp in De Volkskrant

 

Als meisje van de nieuwe media zijn kranten (en sowieso print media) voor mij een redelijk onbekend terrein. Ik begon pas in pr toen nieuwe media al in de meerderheid waren en als klanten me vragen of ik moderne pr-middelen gebruik, dan antwoord ik dat ik eigenlijk niet beter weet. “Eh, ja dus.” Lastiger wordt het als klanten graag in print media willen komen. En dat gebeurt nogal vaak. Bedrijven denken nog steeds dat print media beter zijn dan online media, terwijl de krant van vandaag morgen al in de prullenbak ligt. En tenzij je Blendle hebt, niemand de publicatie ooit meer zal zien.

Maar goed, grote kranten – print en online – zijn populair en dus gooide ik een balletje op bij een grote reisjournalist van de Volkskrant. Omdat ik ook blogger ben, knijp ik ‘m altijd een beetje voor ‘traditionele’ journalisten (want die haten bloggers), maar dit keer werd ik positief verrast. De journalist in kwestie wilde me graag bellen om nog wat vragen te stellen en zou dan een stukje schrijven voor print én online. Klant blij, ik blij! Met een mooi persbericht en heel veel mazzel kom je blijkbaar soms gewoon binnen. Kwestie van proberen!

Leuk om te weten is trouwens dat ik zelf ook al een keer (eerder dan AirHelp!) in de Volkskrant heb gestaan. Dat was te danken aan een goed medianetwerk en een goede eigen reputatie, en wel als digital nomad. Een paar jaar geleden leerde ik de journalist in kwestie kennen op een bloggersevent (het is er ook één van twee walletjes). Sindsdien volgen we elkaar online, en ziet zij dus dat ik regelmatig vanuit het buitenland werk. En dus moest ze aan mij denken toen ze bezig was met een groot stuk voor de Volkskrant over digitale nomaden. De Volkskrant belde mij. Dat is nou pr zoals je het hebben wil!

Conclusie: gewoon proberen en heel veel geluk hebben

 

Metro (AirHelp)

AirHelp in Metro

 

Yes, weer AirHelp. Trek hier meteen een les uit, want hoe groter de klant, hoe makkelijker het is om in de media te komen. Maar daar heb je niets aan als je nog een klein bedrijf bent. Laat me dus maar vertellen hoe ik AirHelp in Metro kreeg, dan kan jij misschien – hoe klein ook – het trucje ook toepassen.

Onderzoekjes doen het altijd goed. Gedegen onderzoekjes dan, dus minimaal 100 deelnemers. En dan moet het onderzoek nog ergens over gaan natuurlijk. Zijn er spannende conclusies te trekken waar veel mensen echt wat aan hebben?

AirHelp analyseerde haar data en concludeerde dat meer dan 100.000 reizigers die in de zomer van 2017 via Nederlandse luchthavens reisden, samen ruim 40 miljoen euro konden claimen wegens vertragingen. Kijk, daar heeft een mens wat aan! Wie wilt er nu geen gratis geld? Metro was het met me eens en publiceerde vrijwel het hele persbericht op hun website.

Conclusie: Persberichten op basis van data met conclusies waar veel mensen wat aan hebben

 

Meer weten? Lees onze best gelezen blogs: